header 1

Tiglientuin 

 

In 1907 onderzocht het biologenechtpaar Reid de Tiglien-fossielen uit de kleigroeven. Zij vergeleken de planten en bomen van 2,4 - 1,8 miljoen jaar geleden met de huidige flora in de wereld. Reid maakte een overzicht van alle plantensoorten die in het Tiglien voorkwamen en nu nog bestaan. Deze lijst van 120 plantensoorten vormen samen de basis voor de Tiglientuin. Vanuit de hele wereld zijn planten en zaden aangevoerd om een plantencollectie uit het Tiglien te vormen. Doordat het klimaat van toen erg veel lijkt op het klimaat van tegenwoordig, kunnen de verschillende planten overleven. De plantensoorten die hier te vinden zijn zijn o.a. winterlinde, pimpernoot, hulst en vleugelnoot.

De tegelse klei is 1,5 à 2 miljoen jaar geleden afgezet in een rivierengebied waar toen nog geen mensen leefden. Het klimaat van toen is vergelijkbaar met ons huidige klimaat. Ondanks de overeenkomsten in het klimaat, leefden in het Tiglien andere dieren en planten dan nu. In de tegelse klei zijn fossielen gevonden van o.a. stekelvarkens, paarden, beren, buffels, hyena's, apen en een zeer grote hertensoort: het tegels hert. Niet alleen exotische dieren, maar ook exotische planten vond men, zoals rubberbomen, Spaanse Aak, Vleugelnoot en cypressen. Het Tiglien eindigde doordat het klimaat veranderde. Als gevolg van een aantal opeenvolgende koude perioden, inclusief ijstijden, hebben de exotische dieren en planten het hier niet gered. Toen het klimaat weer warmer werd, konden veel van deze exotische soorten (voor zover ze op de wereld nog bestonden) weer in ons land leven. Dat bewijst de Tiglientuin!

Achtergrond bij Tiglientuin

In de kleigroeves in en om Tegelen werden vele fossielen gevonden uit het Tiglien (2,4 tot 1,8 miljoen jaar geleden). De collectie fossielen uit het Tiglien laat het vochtig klimaat, de weelderige begroeiing en een afwisselende verzameling diersoorten uit dit tijdperk zien, zoals neushoorns, mammoeten en apen. Deze leefden hier in de bossen. Een deel van die collectie is in het bezit van de Jochumhof en is bij ons te zien (op afspraak). In dezelfde periode vormde zich de beroemde tegelse klei. Sinds de Romeinse tijd wordt deze klei gewonnen voor keramische doeleinden. Tegelen heeft haar naam te danken aan de Romeinen. Zij vernoemden onze plaats naar 'Tegula ', wat dakpan betekent.

Agenda

26-04 | zomer expositie

Tot en met 16 september 2018 exposeert Diana Wassing uit Roermond ruim 20 unieke sculpturen uit haar verzameling Kunst met karakter in de botanische tuin van Steyl, de Jochumhof. Het is geen typische Afrikaanse kunst, zoals wij die kennen in Europa. De beeldhouwwerken uit Zimbabwe zijn niet primitief maar ze zijn gemaakt vanuit symbolische waarden; het geloof, de natuur, het spirituele en sociale waarden. De Shona-kunst, genoemd naar de gelijknamige stam, ontstond in de jaren 50 in Zimbabwe, onder aanmoediging van Frank McEwen (eerste directeur van de National Gallery in Harare) en Tom Blomefield (tabaksplanter, die zijn bedrijf omschakelde naar de beeldhouwers-commune ‘Tengenenge’). De kunstvorm wordt vaak van generatie op generatie overgedragen. Begin jaren 60 werd er voor het eerst een tentoonstelling in het Rodin Museum van Parijs gehouden; dit was zowat de ‘start’ van de internationale erkenning van deze kunstvorm. rde generatie beeldhouwers verkrijgen in een snel tempo bekendheid en erkenning in Europa en de Verenigde Staten. De beeldhouwers gaan intuïtief te werk; zij schetsen niet op voorhand wat zij willen verwezenlijken. Bij het bekijken van de vorm van de steen, ontstaat er in hun hoofd een idee over datgene wat zij willen bereiken.