header 1

Nieuwsbrieven en actuele info van de Botanische tuin Jochumhof 

Klik hier voor de nieuwsbrief van mei 2018

Tot en met 16 september 2018 exposeert Diana Wassing uit Roermond ruim 20 unieke sculpturen uit haar verzameling Kunst met karakter in de botanische tuin van Steyl, de Jochumhof.

Het is geen typische Afrikaanse kunst, zoals wij die kennen in Europa. De beeldhouwwerken uit Zimbabwe zijn niet primitief maar ze zijn gemaakt vanuit symbolische waarden; het geloof, de natuur, het spirituele en sociale waarden.

De Shona-kunst, genoemd naar de gelijknamige stam, ontstond in de jaren 50 in Zimbabwe, onder aanmoediging van Frank McEwen (eerste directeur van de National Gallery in Harare) en Tom Blomefield (tabaksplanter, die zijn bedrijf omschakelde naar de beeldhouwers-commune ‘Tengenenge’). De kunstvorm wordt vaak van generatie op generatie overgedragen.

Begin jaren 60 werd er voor het eerst een tentoonstelling in het Rodin Museum van Parijs gehouden; dit was zowat de ‘start’ van de internationale erkenning van deze kunstvorm. rde generatie beeldhouwers verkrijgen in een snel tempo bekendheid en erkenning in Europa en de Verenigde Staten.

De beeldhouwers gaan intuïtief te werk; zij schetsen niet op voorhand wat zij willen verwezenlijken. Bij het bekijken van de vorm van de steen, ontstaat er in hun hoofd een idee over datgene wat zij willen bereiken.

Nieuwsbrief en actuele info 

Nieuwsbrief juli 2018

 

Schenking John Bors

John Bors heeft een beeld geschonken aan de tuin. Klik op bovenstaande voor de onthulling hiervan.

 

Nieuwsbrief april 2018

nieuwsbrief

 

oude nieuwsbrieven:

Nieuwsbrief December

Nieuwbrief September

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Agenda

02-09 | 2 september

Steyler dag 2 september